Zašto trijumvirat?

Morat ću s in medias res uvodom odmah razočarati ljubitelje Rimske Republike. Nismo Cezar, Pompej i Kras ili ako vam je draže nismo niti drugi pokušaj Marka Antonija, Augusta i Lepida. Rim je tu, u nešto drugačijem ruhu, dok Republike više nema. Barem one rimske.

Zašto naziv?

Naziv se pokazao kao prikladno objašnjenje saveza trojice, koji su nakon promatranja, razgovora i promišljanja društvene svakodnevice shvatili kako se res non verba odnosi i na njih, i da je  potreban konkretniji rad u pokušaju promijene društveno-političke zbilje. Rad u kojem će se jasnije i odlučnije braniti i iznova istaknuti vrijednosti koje su izgradile naš narod i našu domovinu. Vrijednosti koje su je održale kroz stoljeća burne, ali ponosne povijesti. Učiteljica života na brojnim nas primjerima uči kako hrabrosti branitelja zaustavlja velikosrpski projekt, ili pak njihova ustrajnost stoljećima ranije sprječava pokušaje turskog nasrtaja na Europu. Zasluge zbog kojih je njihovo ime ostalo zlatnim slovima zapisano u povijesti – Antemurale Christianitatis. Vrijednosti su to koje baštinimo izravnim obiteljskim vezama i širim društvenim stvarnostima koje su oblikovale naciju, narod i društvo u kojem živimo, stvaramo, zasnivamo obitelj, umiremo i ostavljamo poneku vrlinu na kojoj će se buduće generacije nadahnjivati ili pak opipljivu materijalnu baštinu koja će životnu svakodnevicu olakšati.

Neprijatelj današnjice

U modernom vremenu neprijatelj je promijenio naličje, ali cilj je ostao isti. Surovost  ubijanja, progonstva i sveopćeg terora totalitarnih režima 20. stoljeća, zamijenila su zamršene medijske, političke, gospodarske i svake druge strukture unutar liberalne demokracije koje svakodnevno napadaju ljudsku dušu, srce i um. Tri iskustvena desetljeća slobode pokazala su kako je akcelerator društveno-moralnog raspada praćen općom potištenosti znatno ubrzao u odnosu na četrdeset i pet godina totalitarnosti koje nisu uspjele slomiti sve one dijelove mozaika kojeg zovemo “hrvatski duh”.

Suptilne metode djelovanja političkih i medijskih silnica pokazuju jasne namjere sve snažnijeg uplitanja u aspekte ljudskog života o kojima je kroz povijest brigu vodila obitelj, Crkva i društvena zajednica. Navedene institucije vodile su se temeljnom spoznajom o čovjekovoj nesavršenoj naravi koja je sposobna činiti zle stvari. Zbog toga su na istini definiranoj kao „želji za  dobrom drugoga” politiku shvaćali kao djelatnost koja na osnovi temeljnog uvida u ljudsku narav: slobodnoj volji u biranju dobra i zla te čovjeku kao društvenom biću nastojali stvoriti ozračje u kojem je politika bila sredstvo oblikovanja zajednice u kojem vlada opće dobro.

Danas, kada svjedočimo kako volja caruje, a dobro i istina klade valjaju, više no ikada potrebno je podsjetiti na jednu od osnovnih spoznaja civilizacije koju su naraštaji prije nas izgradili, a neprijatelji su je (uz izvjesnu dozu naše mlakosti) trasirali na izravni putu uništenja:

Svrha kao integralni dio čovjekove egzistencije ispred puke volje kao njegovog destruktivnog suputnika, gradi društvo vrlina u kojima se poroci pobjeđuju, a društveno blagostanje postiže. 

Aktualni politički kontekst

Ne bi bilo pošteno bježati od aktualnog političkog konteksta. Dobar dio desnice iscrpljuje se u dnevno-političkoj dinamici nastojeći probuditi narod iz sna nezainteresiranosti ukazivanjem na moralna posrnuća političke elite manifestirana u njihovim korupcijskim aferama. Antikorupcija je postala “sigurna oklada” za solidan tretman i minutažu u srednjostrujaškim medijima. Borba protiv lošeg sustava upravljanja nerijetko se svodi na obitavanje u komfornoj zoni kritizerstva gdje nema opasnosti za niz fobija i izama za koje vas mogu optužiti ako se mišlju, riječju i dijelom svrstate uz vrijednosti koje su nam ostavljene u polog od prošlih generacija. Da ne bi ostalo nerazjašnjeno, korupcija od uspostave neovisnosti predstavlja akutan društveni problem, koji s najnovijim aferama u energetici prijeti daljnjem urušavanju unutarnje stabilnosti zemlje. Politička praksa je pokazala kako se “korupcijski problem” koji smo rukom Istoka prigrlili još u prvoj Jugoslaviji neće rješiti bez povratka konkretnijem zastupanju generacijski čvrstih i povijesno prokušanih vrijednosti u politici i društvu. Saborski govori, objave na društvenim mrežama, prosvjedi (točnije neuspješni pozivi na neuspješne prosvjede) i slične aktivnosti pokazale su se nespješne u promijeni društvene situacije, izvlačeći i ono malo preostale društvene energije željne promjena.

Povratak “artikulacijske jasnoće” u promicanju vrednota koje čine temeljno gradivno tkivo naše domovine donosi sa sobom predvidljivi antagonizam medija i dijela društva koji Hrvatsku vidi dionikom zapadne zajednice koja se odlučila izgraditi Divni Novi Svijet u praksi. Dijelu Zapada je taj graditeljski pokušaj zasad donio moralnu propast, a stvaranjem pojedinca koji ne preuzima odgovornost za “svojih ruku dijela” izvjestan mu je i proces urušavanja nacija kao konzekvenca provođenja politike multikulturalizma.

Naše vrijednosti

Smatramo kako su vrijednosti, opipljive u vrlinama pojedinaca kamen temeljac koji kroz kapilarno djelovanje mijenja i preobražava brojne nepravde u našem društvu uključujući i korupciju. No, da ne bude ovo “obračun” samo s njom, vratimo se u kormilo Trijumviratskoga broda nastojeći vam pokazati kojom smo se rutom zaputili. Nećemo dakle bježati od politike u ponekad zamršene sfere političke filozofije pokušavajući intelektualnim domišljanjima kreirati savršenu Utopiju, no također se nećemo iscrpljivati u banalnostima dnevne politike koja se udaljila od temeljnog poriva zoon politikona. U njemu se nalazi i naš cilj: kroz razumijevanje ljudske naravi i vrlina koje trebaju biti utkane u društvo i politiku promišljati o promjeni aktualnosti ali i o viziji za idućih deset, dvadeset ili trideset godina. Na tim ćemo temeljima pisati o  aktualnim društvenim fenomenima, političkim aktualnostima ali i o pričama iz  nepresušnog vrela povijesti.

Dragi čitatelji, ovdje će te imati priliku pronaći sadržaj iz područja politike, kulture i svakodnevnog života. Trudit ćemo se pisati o vječnim vrijednostima nastojeći oplemenjeni njima analizirati i komentirati društveno-političke realnosti i aktualnosti. U svom djelovanju nastojat ćemo u hrvatskom internetskom prostoru istaknuti vrijednosti koje su izgradile civilizaciju: sloboda, identitet i obitelj. Konačna je svrha pokazati da se čovjek može izdići iz blata sebeljublja te učiniti nešto za svoju dobrobit i budućnost nadolazećih naraštaja.

Drugi materijali