Što je politika?

Politika između borbe za opće dobro i umijeća mogućega. Postoji li treći put?

Politika je “borba za opće dobro”

 Gdje god se još potkrade ovakva definicija ili barem romantiziran pokušaj njezinog oživljavanja naleti se na zid podsmijeha i ironije. Zašto je tome tako? Ponajprije zbog napuštanjaborbe  za opće dobro” kao temeljnog poslanja političara i uklanjanja bilokakvih moralnih implikacija tog pojma. Politički mainstream je tako umjesto općega dobra nedefinirani prostor politčke borbe popunio drugim vrijednosnim kategorijama poputborbe za ljude”, “običnog malog čovjekaili pak ljevičarskog afrodizijaka u “građankama i građanimanaglašavajući tako suptilno vlastito globalističko poslanje. Ono što je problematično jest nepostojanje moralnih kategorija u borbi za ljude, malog običnog čovjeka ili građana i građanki. Teško je doduše nakongrađani i građankiočekivati ikakve moralne implikacije osim u kontekstu moralnog degenerluka. No, vratimo se na poantu. Današnji politički mainstream (desni i lijevi) ne promatra borbu za opće dobru koju danas definiraju drugačijim riječima u moralnim kategorijama nego u zasadama liberalne demokracije. Ljevica borbu za opće dobro promatra kontekstu zakonskog sankcioniranja svih implikacija koje uključuju redefiniciju slobode i ljudskih prava. One se najčešće dotiču prepuštanja vlastitoj volji društveno gradivnih blokova poput definicije obitelji, morala, slobode, sreće, ljudskih prava i drugih moralnih kategorija. Cilj koji je postavljenvrišti” od ambicije odnosno bolje rečeno oholosti. Promjena prirodnih zakona i ljudske naravi. Nemoguća je misija mijenjati prirodne zakone i ljudsku narav ali posljedice pretjerane konzumacije filmske ekranizacije Toma Cruisa i njegove Nemoguće misije čine svoje. Mainstream desnica je također pala na ispitu kontinuiteta definiranja politike u moralnim kategorijama. Njen se govor o općem dobru prvenstveno usredotočuje na materijalnu ugodu koju će osigurati slobodno tržište. Hrvatski kontekst ovdje je nešto drugačiji ali je cilj i dalje isti. Materijalna ugoda koju je začudo teško ostvariti u sustavu dogovorene ekonomije i kronističkog tipa kapitalizma. Samim pristajanjem na definiranje politike u uzusima liberalne demokracije (što podrazumijeva redefiniranje slobode i ljudskih prava nap.) teren je pripremljen za kuhanje žabe 

Prijetvorni u toleranciji

Uz sve glasniji i očitiji pokušaj promjene ljudske naravi i prirodnoga zakona ljevica upućuje prijetvorni poziv svim političkim akterima na toleranciju tražeći od njih da napuste shvaćanje osobe i opće dobra koje smatraju istinitima i ispravnima ili da ga privatiziraju za “svoja četiri zida”. Poziv je to na pomirenje sa zlom koje donosi moralno zastranjenje kojeg je bilo i uvijek će ga biti dok je “svijeta i vijekaali nikad ovako očito populariziranog i političkim putem institucionaliziranog. Kao utjeha ostaje nam “live and let live” slogan, jer barem imamo priliku u privatnosti svoga doma i možda još ponegdje ukoliko nam to oblikovatelji javnog mijenja dopuste izreći ponešto o istinama i krepostima koje je važno implementirati u političkom i društvenom životu 

Koje je rješenje?

Da ne bi završili na dobroj staroj hrvatskoj kuknjavi potrebno je iznijeti i određene prijedloge kako se usprotiviti ovoj lukavoj ideologiji sa totalitarističkim natruhama.  Za početak je potreban realizam. Ne treba uljepšavati situaciju u hrvatskoj politici i društvu ali ne treba ni histerizirati i dizati nepotrebnu paniku oko zapadnih “vrijednosti” (transrodnost nap.) koje još nisu politički aktualne kod nas. Može se desiti da u toj cijeloj moralnoj histeriji i panici izgubimo iz vida druge “vrijednosti” koje se za to vrijeme lukavo i nečujno provlače kroz naše institucije i sustav. Tu smo gdje jesmo. Pod teškim pritiskom ideološke kolonizacije čije trule plodove već sada “kušamo”. Plodovi koji su trenutno prisutni u našim zakonima, društvenoj atmosferi možda nam se čine neopipljivima i apstraktnima no pojavom No go zona i arapskih četvrti ta će nam stvarnost postati jasnija.  

Usprkos moralnoj konfuziji i ubrzanom karatkeru suvremenog života nekoliko je stvari koje možemo isčitati iz ideološke krvne slike hrvatskog naroda u 21. stoljeću. Obitelj kao zajednica muškarca i žene, zaštita djece od izlaganja LGBT+P propagandi, suverenistička politika osobito u kontekstu migracija, odnosa prema Srbiji i Europskoj uniji. Primjetite kako sva navedena politička određenja u samoj svojoj naravi sadrže moralne kategorije, i to sam vrhunac moralnih kategorija. Borbe između dobra i zla.  

Nužno je zato ( da do toga ne bi došlo) intelektualni, moralni, duhovni i svaki drugi vrijednosni element stoljećima utkan u DNK-a našega naroda izraziti i promicati na razumljiv način suvremenom čovjeku. Povratak definiranju politike kao borbe za opće dobro sa jasnim moralnim kategorijama općega dobra solidan je početak. 

Drugi materijali